Niger

Terugkeerverhaal Amsatou

Nadat Amsatou lange tijd geen vast werk vond in Niger, kwam ze in november 2016 naar België. Ze ervaarde hier echter snel veel stress. Via haar maatschappelijk werker van Croix-rouge kwam ze bij IOM terecht om haar terugkeer te bespreken.

Tijdens deze begeleiding bleek dat Amsatou verschillende mogelijkheden voor projecten in haar herkomstland zag. Ze wilde investeren in een kinderdagverblijf of een naaiatelier openen. Op beide domeinen had ze ervaring en was ze gemotiveerd.

Een succesvolle zaak

Na haar terugkeer in februari 2017 stapte Amsatou naar IOM in Niamey. Tijdens deze ontmoeting besloot ze een crèche te openen, ‘Le chouchou des mamans’. In de omgeving waren nog niet veel crèches aanwezig en Amsatou werkt graag met kinderen.  Met eigen financiële middelen en met de hulp van Fedasil en IOM vond ze al snel een locatie en de nodige uitrusting.

Vandaag is Amsatou erg blij met de ondersteuning die ze kreeg voor haar project. De ontmoetingen met IOM voor haar vertrek gaven een goed beeld van de mogelijkheden. Ook de omkadering die ze ter plaatse kreeg vond ze waardevol. Het hielp haar om haar project te realiseren en goed te investeren.

Het kinderdagverblijf van Amsatou groeide snel uit tot een succes. Veel families in de buurt doen er een beroep op. Zo heeft Amsatou extra personeel kunnen aanwerven. Zelf is ze zeer tevreden met het resultaat van haar re-integratie.

 

Bron: IOM