Nepal

Opstart van een voedingswinkel

Shirisha keerde in 2014 terug naar Nepal nadat ze drie jaar in België had gewoond. Ze keerde alleen terug, zonder gezin, wat haar ongerust maakte en een invloed had op haar haar re-integratieproces.

Caritas Nepal besprak zowel alle problemen als opties om haar aan een inkomen te helpen. Oorspronkelijk was ze van plan een winkel te openen in de toeristische regio Bhaktapur. De kosten om een winkel en de accommodatie te huren in deze regio bleken heel hoog te liggen en ze besloten dat het niet houdbaar zou zijn om een zaak te runnen.

Shirisha legde uit dat ze voordien al gewerkt had in een supermarkt en dat dit misschien een haalbaar alternatief kon zijn. Na een bespreking van haar situatie, leek het beter om een bestaande kleine supermarkt, inclusief de stock, over te nemen in de rand van Bhaktapur. Door deze zaak over te nemen moest ze niet alles zelf aankopen en kon ze sneller van start gaan.

Dankzij de re-integratiesteun kon ze investeren in een kleine winkel aan de hoofdweg naar Tribhuyan International Airport. Na een tijdje slaagde ze erin om een overeenkomst te sluiten met groothandelaars uit de buurt. Zij leveren nu producten en groenten voor haar winkel zodat ze haar zaak niet langer moet sluiten om zelf naar de markt te gaan. Dit is duidelijk een stap vooruit, hoewel ze nog steeds hard moet werken om als vrouw alleen rond te komen.

Vandaag trekt Shirisha’s winkel een redelijk aantal klanten die in de buurt wonen of die onderweg stoppen om snacks te kopen. Ze is heel gemotiveerd en hoopt om haar zaak in de toekomst beetje bij beetje uit te breiden.
 

Bron: Caritas International