Afghanistan

Mede-eigenaar van een snackbar

Aan het einde van zijn asielprocedure besloot Homayon om terug te keren naar zijn familie in Afghanistan. Dankzij de steun van België werd hij er mede-eigenaar van een snackbar.

Homayon kwam in oktober 2015 in België aan. Hij vroeg er asiel aan in de hoop om zijn familie te laten nakomen en hen een beter leven te bieden. Omdat hij voor zijn veiligheid vreesde, had hij zijn werk als informaticus in Afghanistan achtergelaten. Hij verkocht zijn wagen om zijn reis naar Europa te kunnen betalen.

Asiel opgeven

In februari 2016 besefte Homayon dat de asielprocedure lang zou duren en dat de kans klein was dat hij een positief antwoord zou krijgen. Daarom besloot hij om terug te keren naar Afghanistan met het vrijwilligeterugkeerprogramma. Dankzij zijn statuut van asielzoeker, kon hij genieten van steun om een professioneel project uit te werken in zijn herkomstland. Om zijn terugkeer goed voor te bereiden, nam hij eerst contact op met het IOM-kantoor in België waar hem uitleg en raad werd gegeven over zijn mogelijkheden. Zijn project nam vorm aan bij zijn aankomst in Afghanistan, waar hij verschillende gesprekken had met de begeleiders van IOM in Kaboel.

Investering in een snackbar

Met het bedrag dat hem werd toegekend, besloot Homayon te investeren in een bestaande zaak: zo werd hij mede-eigenaar van een klein fast-foodrestaurant waar hamburgers, ijsjes en fruitsap worden verkocht. Homayon is optimistisch omdat hij kan rekenen op de ervaring van zijn partner om hem op te leiden en te helpen bij het beheer van de onderneming. Bovendien bestaan er geen soortgelijke zaken in de regio, waardoor er geen concurrentie is. De winkel is goed gelegen, in een drukke en populaire wijk. Tot nog toe lijkt het succes van deze investering dan ook verzekerd.

Bron: IOM