Mongolië

Manager en jonge moeder

Sanchir is teruggekeerd naar Mongolië met haar zoon van 2 jaar en zwanger van haar tweede kind. Dankzij haar familie en met de hulp van IOM kon ze zich opnieuw installeren en haar eigen winkeltje openen.

Alleenstaande moeder en zwanger

Sanchir kwam in 2010 naar België vanuit Mongolië om bij haar verloofde te zijn, met wie ze in 2012 een zoontje heeft gekregen. Ze probeerde om haar situatie in België te regulariseren maar geen enkele procedure leidde tot een resultaat.

Ze slaagde er meestal in om werk te vinden, maar bleef in een kwetsbare situatie zitten. In 2015, terwijl ze in verwachting was van hun tweede kind, liet haar verloofde haar in de steek. Toen besliste ze om terug te keren naar Mongolië.

Aangezien haar asielprocedure meer dan 30 dagen afgelopen was, had ze in principe geen toegang meer tot het Europees fonds om een micro-onderneming op te starten. Maar omdat ze zwanger was en een alleenstaande moeder, aanvaardde Fedasil om haar bijkomende middelen te schenken voor haar re-integratieproject.

Een winkeltje samen met haar familie

Sanchir bereidde haar re-integratie voor in België samen met IOM. Haar project: een winkel openen in Oelan-Bator, samen met haar oom. Van zodra ze in Mongolië aankwam, trok ze met haar zoon van twee jaar in bij haar grootvader terwijl ze zwanger was, in afwachting van een eigen woning en de bevalling.

Met de hulp van IOM en van haar familie, kon Sanchir snel haar micro-onderneming opstarten. Haar oom was onmiddellijk gewonnen voor het idee om haar zakenpartner te zijn in de nieuwe winkel. Hij vond een lokaal om te huren, meubilair en decoratie en Sanchir investeerde vervolgens in de producten die ze zou verkopen.

Evenwicht tussen het gezin en het werk

Sanchir vindt dat met familie werken veel voordelen heeft. Zo heeft ze een goed evenwicht tussen haar rol als manager en als mama. Anderhalf jaar na haar terugkeer heeft ze nog heimwee als ze over België praat, maar ze blijft ervan overtuigd dat ze de juiste keuze heeft gemaakt door naar Mongolië terug te keren. Haar kinderen bloeien open en ze is gelukkig om haar eigen zaak te leiden.

Bron: IOM