Oekraïne

Een job als koerier

Igor en zijn familie keerden vrijwillig uit België terug in 2016. Sindsdien vond Igor werk en de medische situatie van hemzelf en zijn zoontje zijn stabiel.

Behandeling voor medische problemen

In 2015 verliet Igor Oekraïne, samen met zijn vrouw en zoon. Ze zetten koers richting België waar ze asiel aanvroegen. Gezien hun prangende medische toestand kregen zowel Igor als zijn zoontje in België een behandeling voor epilepsie en hun medische situatie stabiliseerde.

In het opvangcentrum van Poelkapelle (Fedasil) vroegen ze meer informatie over de terugkeermogelijkheden, waarna een ontmoeting met een IOM-counselor werd georganiseerd. Tijdens dit gesprek bekeken ze in detail welke medische ondersteuning mogelijk is in Oekraïne en stelden ze plannen op om opnieuw aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. Igor heeft ervaring als technisch ingenieur maar wou bij terugkeer graag een zelfstandige activiteit opstarten in de horeca.

Een job als koerier

In 2016 keerde de familie terug naar Kiev, waar ze een eerste periode bij de ouders van Igor terecht konden. Enkele dagen later contacteerden ze het IOM-kantoor ter plaatse om hun plannen te bespreken, de eerste medische afspraken te maken en de reeds gemaakte kosten te vergoeden. Ondertussen besprak Igor ook de mogelijkheden voor werk en kreeg hij snel een aanbod om als koerier aan de slag te gaan voor een online winkel. Via IOM werden de nodige contracten afgesloten om een wagen aan te kopen en kon hij snel als koerier aan de slag.

Verlengde medische steun

Zes maanden later was Igor nog steeds tewerkgesteld als koerier en gingen de zaken goed. Zijn vrouw zorgde voor hun zoon maar wilde opnieuw bij een bank gaan werken. Hun zoon was op dat moment drie jaar en zou naar de kleuterschool gaan. De familie was heel dankbaar voor de steun die ze kregen van de maatschappelijk werkers van IOM bij deze nieuwe start van hun leven in Oekraïne. Igor en zijn zoon kregen nog verdere steun voor de aankoop van de medicatie zodat hun medische situatie onder controle bleef.

 

Bron: IOM