Angola

Een baantje om haar studies te betalen

Maria was 22 toen ze haar studies in Angola afbrak om in België een betere toekomst te zoeken. Na anderhalf jaar keerde ze terug en maakte haar studies af dankzij inkomsten uit haar cosmeticawinkel.

Maria volgde de liefde toen ze als 22-jarige uit Angola vertrok naar haar vriend in België. Ze hoopte daar een beter leven te vinden. Maar ondanks verschillende pogingen slaagde ze er niet in om haar situatie te regulariseren. Toen ook de relatie met haar vriend en met de familie waar ze verbleef achteruitging, besloot ze na anderhalf jaar in België om terug te keren naar haar vaderland.

Voor ze naar België kwam, woonde Maria bij haar ouders en drie broers. Haar ouders waren van oordeel dat haar in België een betere toekomst wachtte maar aanvaardden zonder morren dat ze opnieuw bij hen introk.

Handel in cosmetica

Haar studies hervatten was voor Maria het belangrijkste. Omdat ze tot het begin van het volgende schooljaar moest wachten, besloot ze haar re-integratiesteun ondertussen te benutten om een bescheiden handelszaak op te starten. Dat zou haar gedurende enkele maanden een inkomen opleveren, zodat ze kon sparen voor haar studies.

Op aanraden van Caritas besloot ze cosmetica te gaan verkopen. Omdat de re-integratiesteun beperkt was, kwam het erop aan te kiezen voor een activiteit met weinig kosten. Dus kocht ze een voorraad producten die ze vervolgens van thuis uit verkocht zonder dat ze winkelruimte hoefde te huren.

Intussen studeert Maria management en boekhouding. Haar studies kan ze deels met haar handelsinkomen betalen, maar ze diende ook een studiebeursaanvraag in.

 

Bron: Caritas International